Eväslounas ja tuotevinkkejä

Tein eilen illalla klöntin hefua, eli hampunsiemenistä tehtyä tofumaista massaa. Hefun teko on äärimmäisen simppeliä, käytännössä hampunsiemenien lisäksi tarvitsee siivilän, harsoa, blenderin tai sauvasekoittimen ja keittoastian.

Hefuun tulee:

  • 5 dl hampunsiemeniä
  • 5 dl + 5 dl + 5dl vettä

Hampunsiemenet ajetaan sileäksi ensimmäisessä erässä vettä, jolloin muodostuu hamppumaitoa ja okara-kuorimössöä. Maito siivilöidään talteen (ilman harsoa vielä tässä vaiheessa) ja siemenmassa laitetaan toiselle kierrokselle puolen litran vettä kanssa. Sama homma toistetaan, jotta saadaan mahdollisimman paljon hamppuproteiinipitoista maitoa talteen. Hamppumaito keitetään (mikrokulhossa 3 min täysteholla helpointa, ei pala pohjaan!), kunnes hamppuproteiini erottuu nesteestä. Massan hieman jäähdyttyä siivilöidään se vielä harsokankaaseen (”heraa” voi puristella pois hefumassasta). Nesteen voi ottaa talteen esim. sämpylätaikinaa varten, sillä se sisältää vielä paljon ravinteita. massan voi vielä valuttaa jääkaapissa esim. kestokahvinsuodattimessa, jolloin siitä muodostuu kiinteä tofumainen tuotos.

Kuorenjämät käytin hyödyksi siten, että sekoitin ne maissijauhoon (suunnilleen 1:1 hamppu:maissi) ja tilkkaan vettä sekä 1 tl suolaa ja lusikoin taikinan tasaiseksi kerrokseksi uuninpellille. Paistoin puolisen tuntia uunissa 200 °C:ssa. Gluteeniton kuitukeksi oli terveellisen makuista, mutta upposi kyllä kunnon Keiju-nokareen kanssa paremmin kuin olin odottanut.

Tänään söin siis lounaaksi paistettua hefua. En maustanut massaa mitenkään, koska tykkään hampun mausta sellaisenaan. Lisäsin paistettaessa (rasvan lisäksi) suolaa ja pippuria sekä hieman paprikajauhetta. Lisukkeeksi keitin quinoaa. Matkalla töihin nappasin salaattia ja purkin vegaanista pestoa, jota kaadoin salaattiannoksen kastikkeeksi.

hefutKlikkaa kuva isommaksi.

Oatly

Oatlyn kauratuotteet ovat erittäin vähägluteiinista kauraa, eli soveltuvat keliaakikoille. Lisäksi ne ovat soijattomia, joten tähän haasteeseen sopivat kuin nappi silmään. Tuoteryhmästä löytyy kaurajuomaa, kaakaota, kaura-appelsiinijuomaa, jäätelöitä, ruokakermaa ja kauravaniljakastiketta.

oatly

Yosa

Kotimainen puhtaasta kaurasta valmistettu Yosa-sarja pitää sisällään useita jogurtinkaltaisia tuotteita (juomia, smoothieita ja lusikoitavia välipaloja). Maustamaton Yosa uppoaa minuun parhaiten, koska se ei ole niin sokerista.

Palkuainen

Palkuainen on kotimainen tempeh-tuotteiden valmistaja http://www.tempe.fi/ Tutustuin näihin tuotteisiin vuonna 2012, kun kokeilin lupiinista ja herneestä valmistettuja tempejä. Tempe on erilaisten papujen ja sienirihmaston fermentoitunut liitto, hyvin sulavaa ja proteiinipitoista kamaa. Olen aiemmin käyttänyt perinteisempää, soijapavuista tehtyä tempeä, mutta koska soija on nyt poissa pelistä, pitää pitäytyä härkäpavussa (pitääpä poiketa Oman Maan kaupassa kokeilemassa!), herneessä ja lupiinissa. Lupiini on aloittelijan suuhun hieman karvaan makuista, mutta luulen, että makuhermoni alkavat hiljalleen tottua siihen.

Semper

Semperin gluteeniton tuotevalikoima on vakuuttava. Näiden nettisivuilta pystyy rajaamaan pois munattomat, maidottomat (ja soijattomat) tuotteet, jolloin tulee pitkä lista valmistuotteita (okei, näköjään sieltä tuli mm. juustokeksit ja maitosuklaavohvelit, joten kannattaa olla ihan sokeasti luottamatta tuohon hakuun). Kätevää myös, että gluteenittomat leivät myydään pakastettuna, jolloin ruokahävikki minimoituu.

5557_Toasty_tumma_5cm

Gluteeniton maailma

Gluteenittomia leivontatuotteita. Reseptit ilmeisesti valmiiksi tai vähintään sovellettavissa vegaanisiksi. Menee kokeilulistalle.

Plamil

Plamilin suklaat ovat gluteenittomia ja soijattomia (suklaasta pitää tarkistaa, voiko se sisältää jäämiä vehnästä tai soijalesitiiniä).

Dammenberg

Dammenbergin suklaat ovat gluteenittomia ja niillä on soijattomia ja vegaanisia suklaita (mm. maidotonta maitosuklaata, nam!)

teffjauho

Lisäksi kannattaa käydä ekokaupoissa (Ekolo <3) ja isommissa marketeissa, joissa hyllyt näköjään notkuvat gluteenittomia jauhoja ja jauhoseoksia ja ekokaupoista saa mm. quinoasta ja riisistä tehtyjä pastoja ja näkkäreitä.

Jätä kommentti