Hernekeitto

Suosikkiköyhäilyruokaani on hernekeitto, jonka olen todennut halvimmaksi ja ravitsevimmaksi ruoaksi. Myös hernarin hyvä puoli on se, että keittoa voi tuunata lähes loputtomiin. Kilon herneitä voi saada reilulla eurolla ja soijarouhe, jos sitä haluaa lisätä, maksaa melko vähän sekin. Sipulitkin maksavat parikymmentä senttiä kappaleelta. Lisäksi keittoon voi laittaa mm. porkkanaa tai vaikkapa seitankinkun jämät.

Perusohjeena keitän usein sopan kolmen litran kattilaan ja käytän puoli kiloa hernettä kerrallaan. Herneet liotetaan edellisenä päivänä, jolloin keiton aktiivinen valmistus vie kymmenen minuuttia ja passiivinen pari tuntia (tai pidempään, jos käyttää jotain ”aromipesä”-ratkaisua, esim. styrox-kylmälaukkua ja hauduttelee keittoa hartaasti).

  • 500 g kuivattuja herneitä yön yli liotettuna
  • 2,5 l vettä
  • iso sipuli
  • meiramia
  • kasvisliemikuutio tai 1 tl suolaa
  • porkkanaa pilkottuna pieniksi

Ainekset laitetaan kattilaan ja annetaan porista muutaman tunnin kannen alla hiljalleen poristen. Jos porkkanoita käyttää, niin niiden kypsyminen vaatii eniten aikaa.

Jätä kommentti