Leipää pöytään

Kaupan leipä on kallista. Etenkin jos välillä tekee mieli tuoretta vaaleaa ja rapeakuorista vehnäleipää keiton kanssa. Terveellisempiä sämpylöitä pyöräyttää pöytään pikkurahalla, eikä leipomotasoisen no knead breadin (pelti-/pataleivän) leipominenkaan maksa juuri mitään. Ainoa jekku tässä ohjeessa on, että taikina vaatii jonkin verran aikaa lepäämiseen, joten tee tämä mielellään edellisenä iltana.

Perusohje vaivaamattoman taikinan pataleivälle tai herkkusämpylöille

  • 7,5 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 1/2 rkl suolaa

Ainekset sekoitetaan keskenään isossa kulhossa. Tämän lisäksi tarvitaan jauhoseos, esim.

  • 1,5 dl ruisjauhoja
  • 1,5 dl kokojyväjauhoja (kaura, ohra tai täysjyvävehnäjauho sopii tähän, miksei eksoottisempi hamppujauhokin)
  • n. 10 dl vehnäjauhoja, sopivasti koostumusta mukaellen

Jauhoista voi korvata isommankin osan jollain muilla jauhoilla, mutta vehnää kannattaa pitää mukana ainakin puolet. Sekoita jauhot taikinaan ja anna kohota jääkaapissa kulhossa, joka on peitetty esim. kelmulla.

Aamulla tai myöhemmin sämpylännälän yllättäessä voit lusikoida taikinasta nokareet pellille. Taikinan kuuluu siis olla melko löysää, jolloin leivät tulevat uunista rapeakuorisina ulos. Voit myös paistaa taikinan sellaisenaan uuninkestävässä kannellisessa padassa, jolloin kannattaa ripotella leivän päälle jauhoa ja viiltää sen päälle ristiviilto.

Paista sämpylät uunissa 225°C n. 20-35min.

Jätä kommentti